Dacă vă doriţi o plantă mai rar întâlnită, dar unică prin formă, parfum şi culoare, vă recomandăm steaua Egiptului sau pentas lanceolata, aşa cum îi este denumirea ştiinţifică. O plantă ale cărei petale, cinci la număr, alcătuite din alte 15-20 mai mici, sunt în formă de stea, de unde şi numele. „Pentas” în limba greacă se traduce „cinci”, adică cinci petale. Planta înfloreşte de la începutul primăverii şi până toamna târziu, oferindu-vă un colorit aparte, ca un curcubeu, în şapte nuanţe vii.
Se adaptează uşor
Cine nu-şi doreşte o plantă care să ofere frumuseşea florilor cât mai multă vreme, chiar şi când temperaturile încep să scadă? Variante sunt, dar ce vă prezentăm noi în rândurile de mai jos, este de departe în primele trei flori preferate, pentru frumuseţea şi specificul ei.
Steaua Egiptului îşi are originea în partea de Est a Africii tropicale, ceea ce înseamnă că iubeşte căldura, dar se adaptează foarte bine şi temperaturilor mai scăzute.
Dacă optaţi pentru plantarea afară, în grădina casei sau în ghiveci, asiguraţi-vă că are suficient spaţiu care să îi permită să se dezvolte, şi are destulă lumină naturală şi căldură. Pentru că, steaua Egiptului....
Iubeşte lumina
Este o floare versatilă, adică, se simte bine atât la soare, cât şi la umbră parţială. Lumina intensă este favorabilă dezvoltării plantei, aceasta necesitând, totuşi, în lunile fierbinţi de vară, o uşoară umbrire, îndeosebi la orele amiezii, când temperatura este sufocantă. De aceea, ideal ar fi să nu o plantaţi într-un loc unde să fie în bătaia directă a razelor solare, mai ales între orele 12.00-15.00.
Dacă îi oferiţi condiţii favorabile de creştere, steaua Egiptului trăieşte mai mulţi ani. Ritmul de dezvoltare este rapid, tufa ajungând la o înălţime de 30-40 de centimetri într-un an.
În schimb, are nevoie de lumină din abundenţă, măcar cinci ore pe zi, chiar şi în timpul iernii. De menţionat faptul că, în sezonul rece, este necesar să acoperim planta cu pământ, de la bază până la, aproximativ, 20 de centimetri din lungimea tulpinei.
Chiar dacă este o plantă care nu necesită o atenţie deosebită şi nici nu este pretenţioasă, îngrijiţi-vă să îşi ia doza necesară de căldură, indiferent de anotimp, altfel, înflorirea va fi redusă.
Se dezvoltă rapid
Dacă preferaţi varianta ghiveciului, aveţi ocazia să vă transformaţi grădina, terasa, balconul sau spaţiul destinat florilor într-un tablou viu, un curcubeu, în cele mai atractive nuanţe.
Alegeţi câte un ghiveci pentru fiecare culoare. Odată înflorite, plantele vă vor însenina ziua încă de dimineaţă, doar privindu-le!
Udarea se va face mediu spre rar, adică între 5-10 zile. Trebuie să fiţi atenţi şi, între cele două udări, să lăsaţi pământul de la suprafaţă să se usuce aproximativ un centimetru în adâncime.
O udare atentă şi regulată va evita atât deshidratarea şi uscarea plantei, cât şi putrezirea rădăcinilor. De aceea, vă recomandăm să punenţi apă în cantităţi mici, şi, din când în când, să vă asiguraţi de umiditatea pământului, prin simpla testare cu mâna.
Primăvara, este indicat să se tundă ramurile îmbătrânite şi desfrunzite, reasigurându-i-se, astfel, plantei aspectul decorativ.
Fertilizarea se face o dată la două udări
Primavara, steaua Egiptului de apartament, adică, din ghiveci, trebuie toaletată, pentru a-i crea posibilitatea să se dezvolte şi să dea naştere unor lăstari noi, cu frunze şi flori bogate.
Odată cu toaletarea şi curăţarea, este indicat să se înlocuiască şi solul din ghiveci, cu un amestec de pământ de grădină, turbă şi puţin nisip, pentru un drenaj optim.
Chiar dacă se adaptează diferitelor soluri, alegeţi, totuşi, unul bogat în nutrienţi, fertil, cu nivel de sare scăzut. Când este cultivată în aer liber, floarea trebuie plantată după dispariția riscului de îngheț recurent.
Fertilizarea se face, de regulă, între două udări, adică, o dată la 10-12 zile, numai în anotimpul cald, cu un îngrăşământ lichid. Pe www.grandiflora.ro/steaua-egiptului găsiţi, printre altele, opţiuni şi instrucţiuni de fertilizare, în funcţie de plantă şi de varianta aleasă. O fertilizare bilunară cu soluţii nutritive pentru plante cu flori stimulează înflorirea.
Înfloreşte până toamna târziu
Dacă i se asigură necesarul de lumină şi temperatură, steaua Egiptului poate înflori mai bine de jumătate de an, creându-vă un aspect ornamental fabulos, datorită coloritului diversificat.
Contrastul dintre florile în culori remarcabile de alb, violet, roz, grena, lavandă, roşu şi albastru, alături de verdele intens al frunzelor uşor gofrate, îmbogăţeşte vizual orice interior sau gradină.
www.grandiflora.ro vă oferă steaua Egiptului în toate nuanţele prezentate, în ghivece, dar, dacă doriţi şi aveţi posibilitatea, puteţi transplanta planta în grădina sau în curtea casei.
După ofilire, micile buchete trebuie îndepărtate, pentru a favoriza formarea altor boboci, iar anul următor să vă poată oferi aceleaşi flori parfumate unice.
Atenţie la mucegai!
Atâta vreme cât are suficientă apă, se bucură de soare și căldură, steaua Egiptului se va dezvolta bine și va înflori într-un număr mare de muguri. Atenţie, însă, la cantitatea de apă, pentru că mucegaiul este principalul inamic al plantei!
De asemenea, frunzele pot fi atacate de diferite afecțiuni putrezite, de afide şi de muşchi. În caz de deteriorare, acţionaţi cât mai repede cu un agent special (fungicid). De cele mai multe ori, insecticidele au funcționat bine împotriva bolilor şi dăunătorilor.
Înmulţirea plantei se realizează atât prin seminţe cât şi prin butăşire. Cea mai bună perioadă pentru acest proces este primăvara cât mai devreme, imediat după ce a trecut îngheţul.
Alegeţi răsadniţe pe care să le amplasaţi în apropierea unei surse de lumină. Iar în ceea ce priveşte butaşii, se vor folosi lăstari tineri, erbacei, obţinuţi de la sfârşitul primăverii şi până la începutul toamnei.
Astfel, dacă ţineţi cont măcar de jumătate din recomandările noastre, îi veţi acorda atenţie şi o veţi îndrăgi chiar şi atunci când nu este înflorită, steaua Egiptului vă va răsplăti cu petale sănătoase, viu colorate şi parfumate, cel puţin două anotimpuri.