Ai trei motive ca să alegi zambila în ghiveci

Ai trei motive ca să alegi zambila în ghiveci

Zambila este una dintre florile care anunţă sosirea primăverii, când totul în jur renaşte, se dezbracă de hainele grele ale iernii şi face loc căldurii, soarelui şi culorilor vii. Albul şi cenuşiul se transformă în curcubeu de flori, îmbrăcat în verdele pomilor şi al păşunilor care revin, parcă, la viaţă. Printre minunile naturii se află şi zambila care ne fascinează cu al ei miros, până la dependenţă.


Durata de viaţă a florilor este de aproximativ trei săptămâni
Dincolo de parfumul pe care îl emană, florile înseamnă viaţă. De aceea, în momentul în care au fost tăiate pentru miros, pentru ornament, pentru a le pune în vază, pur şi simplu, sau pentru orice alt mortiv, ele se vor pierde. În câteva zile se usucă şi mor. zambila ghiveci boboc
Ghiveciul vă oferă, însă, posibilitatea de a vă bucura de prezenţa florilor vii mai mult timp, până la câţiva ani, chiar şi după ce s-au ofilit, cum este şi cazul zambilei, o plantă decorativă cu bulb, răspândită pe tot globul, dar ale cărei origini se află în Orientul Mijlociu.
Ea se plantează în pământ în lunile noiembrie – decembrie, începe să înflorească la sfârşitul lui martie, primele zile de aprilie, odată cu instalarea serioasă a primăverii. Există şi varianta ghiveci, care vă oferă posibilitatea de a le avea în interiorul casei, iar perioada de plantare este la începutul lunii martie.
Durata de viaţă a florilor este de aproximativ trei săptămâni, timp în care ajunge la maximum de inflorescenţă. Procesul de înflorire porneşte de la bază, dinspre bulb, astfel încât, în cele aproximativ trei săptămâni de viaţă să aibă timp să de deschidă şi restul florilor amplasate în vârf. De altfel, zambila în ghiveci este ideală pentru amenajarea grădinii, a balconului, sau a camerei, astfel încât să vă bucuraţi de o oază de verde, de frumos, de colorat, mai ales atunci când înfloresc şi îşi împrăştie parfumul puternic în toată încăperea.

Poate ţine oricând loc unui mic dar
Când spui zambila în ghiveci, cei mai mulţi se duc cu gândul la amenajarea grădinii, împodobirea aleilor sau a curţilor, însă nu este doar atât. Zambila este una dinte cele mai iubite şi apreciate flori, graţie parfumului intens, dar şi al coloritului florilor grupate în mănunchiuri mici de câte 5 sau10. De aceea, te poate scoate din impas în orice situaţie. Zambila cadou
Fie că eşti bărbat sau femeie şi eşti în pană de idei de cadouri ori mici atenţii, o zambilă în ghiveci este ideală pentru astfel de situaţii. Şi dacă o asortezi la o cutie cu bomboane, cu siguranţă vei stârni cel puţin un zâmbet mulţumitor pe chipul celui drag.
De asemenea, zambila în ghiveci poate înlocui un „mulţumesc”, un „iartă-mă”, sau însoţi un sincer „La mulţi ani”. Mărţişorul sau 8 Martie nu sunt doar zile de sărbătoare, de aniversare a mamei şi a femeilor din viaţa fiecăruia dintre noi, ci sunt şi vestitoare ale primăverii.
De aceea, o zambilă în ghiveci este mai mult decât potrivită, alături de un buchet de ghiocei timpurii sau un mărţişor.
Pentru oricare dintre aceste situaţii, www.grandiflora.ro vă pune la dispoziţie o gamă de culori, alb, albastru închis, mov, galben şi roz, pe care le puteţi alege separat sau combinate, pentru un plus de varietate, în funcţie de locul în care doriţi să le aşezaţi, în funcţie de celelalte culori pe care le aveţi în încăpere, cum se asortează şi cum se aşază cel mai bine. Zambilele sunt preferate de cei mai mulţi dintre noi, indiferent de varianta pe care o alegem, vie, în ghiveci, sau în vază.
Bucuraţi-vă de floarea vie
Aşa cum spuneam, pentru longevitate şi pentru un miros parfumat îndelungat, varianta cu bulb este cea mai bună, spre deosebire de cea tăiată a cărei durată de viaţă este de doar câteva zile.
Chiar dacă s-a uscat floarea, rămâne bulbul pe care îl puteţi planta în lunile reci, din noiembrie, până prin aprilie, sau îl puteţi lăsa în ghiveci.
În timp, acesta începe procesul de creştere, de înmulţire, iar puieţii, la rândul lor, vor ajunge la maturitate, vor face flori şi tot aşa. Astfel că, pentru cel puţin 5-6 ani, vă puteţi bucura de frumuseţea zambilei. De menţionat faptul că zambilei nu-i place căldura, aşa că nu o plantaţi vara. Pentru că bulbul nu îngheaţă până la -35 de grade, zambila se poate planta chiar şi iarna, atât timp cât pământul îi permite şi nu este îngheţat.
Zambila în ghiveci nu este pretenţioasă, nu trebuie să îi schimbaţi apa, aşa cum se întâmplă în cazul celor tăiate. Aşezaţi ghiveciul în locul preferat şi veţi avea miros în toată încăperea. Zambila trăieşte mulţi ani în natură, de aceea, îi puteţi acorda o nouă şansă la viaţă.
Aşa că, în momentul în care florile încep să se usuce, rupeţi-le şi lăsaţi doar tulpina şi frunzele. Zambilele în ghiveci nu trebuie udate des, nu au nevoie de prea multă lumină şi nu cer îngrijire specială, cum se întâmplă în cazul altor flori. Este important, însă, să fie ţinute departe de căldură, de razele soarelui sau calorifere. O variantă ar fi pe balcon sau într-o cameră mai întunecoasă şi răcoroasă.

Îngrijiţi bulbul până la plantare

După ce s-au uscat floarea şi frunzele, puteţi scoate bulbul din ghiveci şi să îl plantaţi la începutul toamnei direct în grădină. Este foarte important ca până veţi putea să îl plantaţi, să îl păstraţi într-un loc răcoros, uscat, învelit în hârtie, fără a lua contact cu apa.
Imediat ce temperaturile au început să crească, pământul se dezmorţeşte, zăpada nu mai are nicio putere şi începeţi amenajarea grădinii, puteţi planta bulbul în pământ, fără a-l uda prea des. Plantaţi-l într-o groapă cu adâncimea de trei ori cât înălţimea lui. Adică, dacă bulbul măsoară 5 centimetri, faceţi o groapă de 15-17 centimetri. 
Pentru spaţiile mai mari, grădini, de regulă, puteţi face o singură groapă în care să plantaţi mai mulţi bulbi. Zambilele cresc cel mai bine în soluri afânate, bine drenate. În funcţie de sol, sunt situaţii când nici nu este indicată apă, pentru că, după ce înfloresc, zambilele intră în repaus, iar apa poate distruge bulbul, dacă este în cantitate mare.
Dacă nu l-aţi plantat primăvara şi sunteţi deja în lunile de toamnă, nu vă speriaţi, pentru că zambilele nu au probleme cu îngheţul, cu frigul sau zăpada. Odată plantat bulbul, şansele să dea roade la începutul primăverii sunt mari, dar, dacă nu, cu siguranţă, anul următor, vă veţi bucura din plin de flori şi de mirosul lor puternic parfumat.

Vă bucuraţi de zambile în plină iarnă
Zambilele în ghiveci înlocuiesc cu succes varianta de primăvară. Adică, nu trebuie să aşteptaţi să vină căldura pentru a vă bucura de mirosul minunat pe care-l oferă. Varianta în ghiveci ţine mult mai mult decât cele pe care le puneţi în vaze.
Un buchet de zambile va fi aruncat la câteva zile după ce au fost tăiate cozile, în timp ce zambilele în ghiveci rezistă până la 3-4 săptămâni şi, chiar şi după ce s-au uscat florile, nu le aruncaţi la gunoi, ci le îngrijiţi, aşa cum am menţionat în rândurile de mai sus.
De aceea, în ultimii ani, zambilele în ghiveci sunt preferate celor de grădină de cei mai mulţi dintre noi, pentru că sunt versatile, sunt frumoase, nu cer apă, nu sunt pretenţioase şi trăiesc mult, dacă sunt îngrijite cum trebuie, fără prea multe cunoştinţe în domeniu şi bătăi de cap.

Dacă dorești să îți amenajezi grădina, terasa sau balconul, te-ar mai putea interesa și... 

Panselute ghiveci Nasturasi ghiveciZambila ghiveci








 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!