Patru condiții pentru ca planta să fie sănătoasă și plină de flori

Patru condiții pentru ca planta să fie sănătoasă și plină de flori


Cui nu-i place să aibă plante sănătoase, cu flori bogate și frumoase cât mai mult timp? Ca să ofere frumusețe, strălucire și să bucure ochii, au nevoie de atenție, îngrijire și multă iubire. Plantele nu trebuie lăsate „în bătaia vântului, pentru că se vor pierde! Odată îmbolnăvite, vă va fi mai greu să le readuceți la viață. Așa că, iată 4 condiții pe care trebuie să le îndepliniți pentru a vă bucura de frumusețea florilor cât mai mult timp!

    1. Oferiți-le apă suficientă! Nici prea multă, dar nici prea puțină Vi s-a întâmplat vredată să vi se albească frunzele de la vârf?
udare flori

Ce se întâmplă cu planta în astfel de situații? Ei bine, înseamnă că are prea multă apă. Pentru a evita acest lucru, verificați solul înainte de fiecare udare sau asigurați-vă că pământul a avut timp să se usuce între udări.

Nu-i puneți apă la voia întâmplării. Dacă este prea multă, riscați să o înecați.
Nu lăsați frunzele de jos să se ofilească! Dacă se întâmplă acest lucru, e clar că planta suferă. Când frunzele au început să se aplece și să se ofilească, înseamnă că planta trebuia udată cu cel puțin o zi înainte. Îndeosebi dacă vorbim despre cele de interior. De aceea, este necesar să le verificați și să le urmăriți evoluția mai des, pentru ca umiditatea să se păstreze contantă.
Udarea corectă este primul pas care asigură evoluția și dezvoltarea plantelor. Această condiție este foarte importantă, îndiferent de mediul în care se află florile, în aer liber, în jardinière, în sere, sau în ghivece, exterior și interior.


    
2. Asigurați-vă că au hrană mereu 
Elementele nutritive din sol reprezintă unul dintre cei mai importanți factori pentru dezvoltarea corespunzătoare a plantelor. Dacă sunt plante care nu au nevoie de prea multă apă, oferiți-le hrană, o data la două, trei udări. Adică, dați-le un îngrășământ ori bio, ori chimic, care să conțină mult azot.
Azotul ajută la creșterea plantei, la dezvoltarea părților verzi, fiind absolut necesar plantelor verzi. Oferiți-le mult potasiu, îngrășământ responsabil pentru o înflorire de durată și sănătoasă.
Alegeți îngrășământul în funcție de tipul plantei. Fiecare necesită cantități diferite de elemente nutritive. Prin urmare, tipul de plante pentru care este destinat este indicat pe eticheta fiecărui produs comercializat. Foarte important de reținut! Dacă aveți plante în ghiveci, pe balcon sau pe terasă, trebuie să le fertilizați, regulat, de la începutul primăverii, până spre toamnă.
Învățați-vă plantele! Dacă știți să le ascultați, să le urmăriți, plantele vă spun ce nevoi au!


   3.Așezați-le într-un loc de unde să-și ia lumina de care au nevoie
Ați văzut cum se deschid florile la lumină? Se transformă, înforesc sau își recapătă culoarea. Lumina este o altă condiție de bază pentru ca durata de viață a plantei să fie cât mai lungă. Este de preferat lumina naturală, deoarce conține radiații electromagnetice, care ajută plantele să se dezvolte mult mai bine decât în „bătaiavariantei artificiale. Dacă totuși nu aveți orientarea casei potrivită, recomandarea este să căutați sisteme bune de iluminare interioară, cu lumină caldă.
Plantele iubitoare de lumină pot sta direct în lumina naturală. În timp ce florile care nu agrează atât de bine razele directe ale soarelui, se pot așeza în locuri mai umbroase sau unde lumina să nu bată direct pe ele.
Se poate crea umbra cu ajutorul perdelelor sau cu ajutorul unor folii speciale pe care le aplicați direct pe geamuri. Sfatul nostrum este să vă informați despre plantele voastre, să le cunoașteți bine și să le asigurați condițiile de îngrijire.
Urmăriți-le! Plantele vă anunță dacă suferă și le lipsește lumina. De exemplu, dacă se alungesc și culoarea li se schimbă într-un verde pal, este clar că are nevoie de lumină, iar dacă verdele plantei este închis la culoare, mai intens, înseamnă că planta este sănătoasă și-i merge foarte bine. Are suficientă lumină și destul azot.  


   
4. Schimbați-le ghiveciul progresiv
Știm că poate deveni un proces incomod și costisitor, dar frumusețea și sănătatea cu efort se mențin! Din când în când, plantele au nevoie să fie mutate în ghivece mai mari progresiv. De ce? Pentru că rădăcinile cresc, se dezvoltă și, odată cu ele, și planta. De aceea, au nevoie de spațiu mai mare.
Dacă sunt flori de exterior, schimbați-le măcar o dată pe an, iar dacă sunt de interior, măcar o dată la doi ani, cu condiția să fie un ghiveci cu 50% mai mare, măcar.
Se poate face și transplantare parțială, adică înlocuirea pământului de la suprafața ghiveciului, fără a mai fi nevoie de schimbarea vasului.
Plantele își fac rădăcini în pământul în care au fost transplantate, storc de acolo toată energia necesară creșterii și înfloririi plantei, și dacă nu schimbați pământul și nu fertilizați planta, aceasta riscă să se piardă.
De exemplu, v-ați întrebat vreodată de ce plantele anuale, de exterior, cum ar fi petuniile, de la jumătatea lui august nu mai fac flori? Stagnează înflorirea sau chiar mor? Pentru că nu sunt fertilizate cum trebuie, iar pământul nu s-a schimbat la timp.
La fel se întâmplă și în cazul plantelor perene, cum ar fi lămâiul sau trandafirul japonez. După un an-doi, nu mai fac flori sau se îngălbenesc, frunele cad, și planta riscă să se piardă.








 

Dacă dorești să îți amenajezi grădina, terasa sau balconul, te-ar mai putea interesa și... 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!