Mușcata, una dintre cele mai populare plante decorative

Mușcata, una dintre cele mai populare plante decorative
Mușcata, planta decorativă viu colorată, ce înflorește timp îndelungat
Originară din Africa de Sud, mușcata este o plantă rustică, viu colorată, cu frunze rotunjite și ușor parfumate, care îmbracă orice balcon, terasă, sau interior al casei. Este una dintre cele mai populare plante decorative, pentru că transmite bucurie, optimism și încredere și, în plus, înflorește timp îndelungat. Dacă sunt îngrijite ca la carte, mușcatele, îndeosebi cele curgătoare, pot fi spectaculoase, cu flori în nuanțe de roz, mov sau alb.
Oferă un parfum inconfundabil
Mușcata, al cărei nume științific este Pelargonium, cuprinde aproximativ 200 de specii. În România se cultivă încă din secolul al XVI-lea, fiind una dintre plantele preferate pentru decorarea spațiului interior al caselor, dar mai ales al exteriorului, terase, ferestrele locuințelor, balcoane, scări sau grădină.
Pe lângă culorile vii pe care le oferă florile, parfumul și aroma emanate de frunzele plantei sunt inconfundabile. Atmosfera și senzația minunată pe care le transmite mușcata se datorează contrastului dintre verdele crud, sănătos, al frunzelor şi florile viu colorate care înfloresc mai tot anul.
Parfumul specific este diferit în funcție de tipul plantei. Unele specii au frunzele acoperite cu numeroşi peri glandulari care, prin atingere, emană în jur un miros caracteristic. Astfel că, parfumul poate fi de mentă, de scorțișoară, de lămâie, de pin, sau de ananas.
Oricare dintre aceste arome împrospătează aerul din zonă și oferă un ambient plăcut. În ceea ce privește florile, acestea sunt grupate în inflorescenţe sub formă de umbreluţe, pe un peduncul lung, sub frunzele superioare sau în partea opusă acestora.
Mușcatele nu agreează gerul
Mușcatele cresc de la 30 până la 100 de centimetri înălţime și indiferent de forma aleasă sau locul în care vreți să le așezați, aceste plante sunt considerate de către cei mai mulți producători reginele decorului, grație florilor spectaculoase, viu colorate și pline de vitalitate. Și, în definitiv, cum să nu te îndrăgostești de o floare plină de viață, frumos parfumată, care dă viață încăperii?
Nu sunt plante pretențioase, suportă uscăciunea și arșiţa, însă nu agrează deloc gerul iernii. Cu toate acestea, mușcata este foarte ușor de cultivat, de îngrijit, de păstrat vie și de înmulţit.
Este veșnic verde, înflorește continuu, chiar și în lunile reci de iarnă, dacă sunt păstrate în interiorul locuinței sau afară, dar ferite de viscol și zăpadă. Mușcatrele nu sunt pretențioase la temperatură, dar, în ceea ce privește lumina, au cerințe mari.
Sunt însetate de lumină naturală, însă, când este foarte cald afară, mai ales în zilele toride de vară, nu le lăsați în plină arșită.
Asigurați-vă că au parte de puțină umbră și udați-le în fiecare zi, dar nu în exces. Așa, veți avea plante sănătoase și le veți ajuta să înflorească timp îndelungat.
Mușcatele curgătoare au frunzele suculente
Există mai multe tipuri de mușcată, însă una dintre cele mai spectaculoase este cea curgătoare, cu condiția să fie corect întreținută. Această variantă are lăstarii mai lungi, subţiri și cu noduri evidente. Faţă de planta clasică, cea curgătoare are frunzele lucioase și suculente.
Florile pot fi simple sau bătute, foarte colorate și înfloresc din primăvară până toamna târziu. Este necesar să fie tăiate imediat după ce au ieșit din repaus, pentru a le ajuta să se regenereze și a înflori din nou.
Chiar dacă, la prima vedere, par greu de îngrijit și de întreținut, mușcatele curgătoare nu sunt deloc pretențioase. Nu cer multă apă și nici nu resping temperaturile ridicate.
Sunt ideale pentru grădini și pentru ghivecele de exterior, așezate la geam, pe balcoane sau pe scările locuințelor, deoarece au nevoie de spațiu ca să se întindă în voie.
Se deosebesc de celelalte tipuri de mușcate prin florile mărunte, sub formă de steluțe, grupate în buchete mari reversibile. Un aspect foarte important de care trebuie să țineți cont, dacă alegeți florile curgătoare, este pământul.
Este nevoie de un sol care drenează bine apa, pentru că mușcata nu tolerează deloc apa în exces. Chiar și așa, puteți uda planta în fiecare zi, dacă este nevoie, cu condiția să fie poziționată la soare.
De asemenea, nu stropiți frunzele direct cu apă rece sau fierbinte, pentru că le ardeți. În ceea ce privește stimularea înfloririi, ca și în cazul altor plante, și la mușcată se face înlăturând florile moarte. Astfel, părțile uscate se rup de unde au început să se formeze, stimulând formarea altora.
Putregaiul cenușiu omoară planta
Din ritualul de îngrijire a plantei nu trebuie să lipsească verificarea dăunătorilor. Putregaiul cenuşiu este principala boală de care trebuie să vă protejați floarea.
Dacă descoperiți pete de culoare gri închis, pe spatele frunzelor, înseamnă că planta s-a îmbolnăvit, iar cauza principală este excesul de umiditate.
De asemenea, musculiţa albă de seră și afidele se numără printre dăunătorii care atacă mușcata și de care le veți scăpa cu greu. Pentru a nu ajunge în situația asta, folosiți tratamente preventive, cel puțin o dată pe lună, cu produse naturale pe care le găsiți în fitofarmacii.
Alegeți ghivece cu orificii pentru scurgerea apei
Dacă preferați mușcatele drepte, asigurați-vă că le plantați în ghivece spațioase, prevăzute cu orificii pentru scurgerea apei, pentru că toate speciile de mușcate sunt foarte sensibile la umezeală mare și pot putrezi la bază, dacă au parte de prea multă apă.
În plus, când alegeți ghiveciul, fiți atenți să fie destul de încăpător pentru planta voastră, cel puțin 23 de centimetri diametrul, pentru a-i oferi suficient spațiu să se extindă, și evitați culoarea neagră. Ghiveciul închis la culoare, expus afară, va atrage soarele și va dăuna planta de exterior.
Pentru udat, folosiți apa de ploaie, este cea mai sănătoasă și curată. Varianta de la robinet are multe fluoruri care atacă floarea. Dacă, totuși, o preferați, ar fi bine să o fierbeți înainte și să o lăsați la răcit.
Coaja de banană, cel mai bun fertilizant
Plantele de ghiveci nu beneficiază de aportul nutrienților ce cresc în pământul de grădină. Astfel că, este nevoie de îngrășământ chimic sau natural. Cei mai mulți producători merg pe varianta naturală pentru că este mai la îndemână și mai bună.
Așa cum se recomandă și în cazul altor plante, și mușcata agreează variantele naturale pentru fertilizare. Astfel că, în cazul ei, coaja de banană este un fertilizant excelent.
Lăsați coaja de banană la uscat într-un cuptor încins, pentru aproximativ 10-15 minute, o scoateți, o lăsați la răcit și o zdrobiți până se face pulbere. Praful obținut presărați-l în ghivece uniform.
Zahărul este o altă variantă de îngrășământ foarte des folosită. Amestecați o linguriță de zahăr într-un pahar cu apă și udați pământul din ghiveci , procedeu pe care trebuie să îl repetați de cel puțin două ori pe săptămână, pentru o bună stimulare a creșterii plantei.
Se înmulțește prin butași
Dacă optați pentru chimicale, o dată la două săptămâni, din luna aprili,e până în pe la sfârșitul lui septembrie, adăugați în apa de udat îngrăşământ lichid. În această perioadă, încercați să feriți planta de curenții de aer.
Muşcata se înmulţeşte prin butaşi, în aproape orice perioadă a anului. Se iau lăstari tineri şi se pun la înrădăcinat, fie în apă, fie direct în pământ, într-un loc întunecos, și se udă în fiecare zi.








 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!