Garofițele chinezești, curcubeul spațiilor verzi

Garofițele chinezești, curcubeul spațiilor verzi

Primăvara este anotimpul celor mai frumoase și gingașe flori, în culori vii, care îmbracă spațiile verzi, grădinile, jardinierele și chiar interiorul caselor într-o mantie de sărbătoare, cu miros parfumat. Nu știi la care să te oprești și pe care să o miroși, pentru că fiecare este specială în felul ei. În acest articol, însă, am ales să vorbesc despre garofițele chinezești, surorile mai mici ale garoafelor clasice, o minunăție colorată care dă viață spațiilor anoste, monocrome, lipsite de poveste.
Garofițele chinezești, o doză de bine într-o singură petală
Garofițele chinezești fac parte din categoria florilor ornamentale ce se folosesc în decorarea spațiilor verzi, a grădinilor, a jardinierelor sau ghivecelor, atât de interior, cât și de exterior. Pe cât sunt de mici și firave, pe atât sunt de impactante, grație aspectului, al mirosului, dar mai ales al coloritului vibrant.
Indiferent unde alegeți să le plantați, nu veți da greș cu aceste minuni, parcă, desenate. Vă vor înveseli ziua, vă vor crea o stare de bine și frumos și veți începe ziua cum nu se poate mai bine.
Garofițele chinezești înfloresc la sfârșitul primăverii, vara sau toamna, în funcție de specie, în nuanțe de alb, roșu, roz, violet sau combinații de culori.
Sunt spectaculoase, versatile în ceea ce privește spațiul în care sunt așezate sau plantate, au o frumusețe originală și o serie de caracteristici care le recomandă pentru plantare.
Garofițele iubesc lumina și apa
Chiar dacă nu sunt pretențioase, cum este cazul altor plante, garofițele au nevoie de atenție și de îngrijire, așa că, dacă veți ține cont de câteva sfaturi esențiale, vă veți bucura de frumusețea lor multă vreme.
Garofița chinezească, care se mai numește și Floarea Zeilor, face parte din familia plantelor perene, ornamentale, și se regăsește în peste 270 de specii. Este elegantă, gingașă, parcă cere atenție și afecțiune. În realitate, însă, nu este deloc pretențioasă.
Înflorește acolo unde o plantezi, fiind o floare decorativă ideală atât pentru interior, cât și pentru exterior, parcuri, grădini, terase sau balcane.
Crește sub formă de tufe, are tulpini drepte, orientate în sus, cu frunze subțiri, verzi și lucioase care susțin florile colorate. Iubește lumina și apa din belșug.
Totuși, aveți grijă cum le udați, pentru că există riscul de putrezire a rădăcinii, dacă nu se face corect și la timp drenarea solului. De aceea, înainte de a planta garofița, în ghiveci sau direct în pământ, asigurați-vă că solul este bine afânat.
Are nevoie de sol argilos
Garofițele sunt mari iubitoare de lumină, de aceea, este imperios necesar să țineți cont de acest aspect, atunci când alegeți locul de plantare sau de amplasare a ghiveciului.
Suportă foarte bine căldura și atingerea directă a soarelui, așa că nu vă zgârciți cu lumina. Garofițele au nevoie de cel puțin 5-6 ore de lumină pe zi, indiferent de anotimp sau temperatură.
Pentru cele din ghiveci, pe care le țineți în casă, cea mai bună variantă este balconul, dacă aveți o cameră întunecoasă.
Dacă alegeți varianta de exterior, pentru grădină, garofițele se plantează din aprilie până la sfârșitul lui mai, într-un sol fertil, argilos, chiar nisipos.
Dacă preferați ghiveciul, atunci le puteți planta chiar de la începutul lunii martie, dar alegeți același tip de pământ.
Tufele de garofiță sunt bogate în flori colorate în diferite nuanțe, franjurate, cu un singur rând de petale, dar de o frumusețe rară.
Mulți le aseamănă cu trandafirii, doar că sunt mult mai mici. Nu cresc mai mult de 25-30 de centimetri și în cazul celor mai multe specii, au miros parfumat, dar subtil.
Nu le uitați la soare
Cum spuneam, garofițele chinezești nu au cerințe mari, dar cele pe care le au sunt extrem de importante și trebuie să țineți cont de ele, dacă vreți să vă bucure ochii cât mai mult timp.
Au nevoie de aproape jumătate de zi de lumină, dar și de umbră. Așa că, asigurați-vă că nu le uitați la soare, pentru că riscați să le pierdeți, iar în sezonul rece, aveți grijă că nu suportă deloc umiditatea în exces.
Garoafele au nevoie de o bună circulație a aerului și de tăierea regulată a frunzelor și a tijelor florale uscate, pentru ca planta să înflorească o mai lungă perioadă de timp.
Chiar dacă este iubitoare de apă, nu o udați în fiecare zi. De 2-3 ori pe săptămână este suficient. Vara, însă, când este foarte cald și secetă, este nevoie de mai multă apă, poate chiar zilnic. Dar le puteți testa singuri.
Atunci când pământul începe să se usuce, puneți-i apă, dar neapărat dimineața devreme sau seara, după apusul soarelui, când nu este foarte cald.
Tăiați floarile ofilite imediat
Garofițele nu suportă înghesuiala, aglomerația, de aceea, încercați să le plantați cât mai răsfirate, la 20-30 de centimetri între ele, sau, dacă s-au înmulțit și se sufocă, răriți-le. Astfel, apare riscul ca aerul să nu circule corespunzător și să iasă rugină pe frunze.
Cu trecerea timpului, florile încep să se usuce, una câte una. De aceea, este foarte important ca fiecare floare care se ofilește să fie tăiată imediat, pentru a-i permite plantei să crească și să înflorească din nou.
Înmulțirea se face în funcție de specie: prin butași, tufe, semințe sau bulbi, cum este cazul plantei de ghiveci, pe care grandiflora.ro v-o oferă într-o varietate de culori.
Este o varianată excelentă, dacă vreți floarea direct plantată, înflorită, discret parfumată și gata să ofere viață spațiilor goale, lipsite de inspirație, atât la interior, cât și la exterior.
În ghiveci, răsadul se plantează începând cu luna aprilie, iar perioada de înflorire este din vară până toamna târziu, dacă se respectă condițiile de îngrijire.
Nu le plantați lângă lalele
Dacă alegeți plantarea prin butași sau semințe, se recomandă administrarea îngrășămintelor specifice, granule sau în stare lichidă. După semănare, pământul trebuie menținut optim până la înflorirea plantei.
Ca orice floare, nici garofele nu sunt scutite de boli. Garoafele împreună cu lalele sunt afectate de aceleași boli fungice, de aceea, este indicat să nu se planteze unele lângă celelalte.
Putregaiul cenușiu și fuzarioza sunt cele mai întâlnite boli, iar afidele, acarienii, păduchele verde al castraveților și musca plăntuțelor sunt dăunătorii care pot omorî floarea.
Un alt aspect important este păstrarea plantei în același loc mai mult de cinci ani. Florarii nu recomandă creșterea garoafelor pentru o perioadă lungă de timp într-un singur loc, doar dacă paturile sunt tratate cu fungicide în fiecare an.
Atunci când apar pete roșii sau uscate, când arbuștii se ofilesc, indiferent de irigare, înseamnă că planta s-a îmbolnăvit și trebuie distrusă, iar locul necesită tratare imediată cu medicamente antifungice, iar sparanghelii și alți dăunători, distruși cu insecticide.



 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!