Bucurați-vă de crizanteme bogate și sănătoase! Sfaturi utile

Bucurați-vă de crizanteme bogate și sănătoase! Sfaturi utile
Crizantema sau tufănica, așa cum i se mai spune, considerată regina toamnei, simbolizează puterea, bogăția și noblețea, grație florilor care uimesc prin varietatea de forme și culori în nuanțe arămii. Este o floare ce nu trebuie să lipsească din grădină sau ghiveci, pentru a vă bucura de frumusețe, parfum delicat și puritate. Pentru a avea, însă, flori sănătoase și bogate cât mai mult timp, trebuie să țineți cont de câteva aspecte.


Are nevoie de un sol bine drenat


Crizantema domină grădinile în perioada de toamnă, înflorind de la sfârșitul lunii august, până spre începutul lui decembrie, dacă nu dă înghețul. În urmă cu sute de ani,CRIZANTEME PAMANT crizantemele erau considerate simbolul statului, dar și al abundenței, longevității și purității, în funcție de culoarea florii. Fiecare nuanță spune o poveste, dar ca să se exprime, trebuie să fie îngrijită și înainte și după înflorire. 


- crizantema se simte cel mai bine într-un sol bine drenat
- îi place soarele dar și umbra parțială
- cultivați-o în ghivece sau jardiniere, în funcție de spațiul pe care îl aveți
- dacă alegeți varianta de crizantemă glob, ghiveciul este cea mai bună variantă


Nu le udați des și în exces


Crizantema NU necesită udare în fiecare zi! Dacă a fost plantată în pământ, în grădină, primăvara, și rădăcinile s-au format deja, suprafața din care își poate trage apa necesară este mare comparativ cu cea oferită de un ghiveci. Ceea ce înseamnă că planta se poate uda undeva la 2-3 zile sau chiar o dată pe săptămână. Udați-o dimineața devreme, de preferat, dar nu în exces.CRIZANTEME UDARE


Dacă ați optat pentru o crizantemă la ghiveci, indiferent că este glob (multiflora) sau cu floare mare, udarea se face mai des. O dată sau chiar de două ori pe zi, dacă în ghiveci este turbă. Dacă, însă, este un amestec propriu, special, așa cum vă oferă www.grandiflora.ro, planta se udă la 2-3 zile.


În cazul crizantemei care a fost transplantată în grădină după ce a înflorit, și rădăcinile crescute împânzesc o suprafață mare de pământ în jurul lor din care își trag necesarul de apă, udarea nu mai este necesară atât de des. O dată pe săptămână ar fi suficient.


Nu uitați de lumină!


Crizantema este o plantă rezistentă, îndiferent că ne referim la cele din ghiveci sau la cele plantate în curte. Este important, însă, ca acestea să aibă lumină naturală pentru a se dezvolta corespunzător. Așezați ghiveciul pe pervazul ferestrei sau pe balcon unde are cât mai mult aer proaspăt, lumina și temperaturi optime.


Dacă ghiveciul este în casă și nu îi asigurați plantei necesarul de creștere, crizantema se va îngălbeni rapid și nu își va deschide florile.
În concluzie, crizantema are nevoie de cel putin patru ore de soare și lumina în fiecare zi pentru a se dezvolta frumos. CRIZANTEME GLOB MULTIFLORA


Nu le fertilizați, dacă sunt înflorite


Crizantema glob (așa zisă și multiflora) plantată în jardinieră sau ghiveci necesită săptămânal doua fertilizări. Dacă, însă, este cultivată în grădină, ea are nevoie de fertilizări odată la 5-10 zile.


De asemenea, odată înflorite, cu bobocii deja formați, crizantemele nu trebuie fertilizate, deoarece se va grăbi, astfel, înflorirea și, totodată, ofilirea. Ori, scopul nostru este să menținem frumusețea și bogăția florilor cât mai mult timp.


Puteți, însă, folosi biostimulatorul Cropmax, 1 ml, diluat într-un litru de apă. Ca sfat, dacă vreți precizie, utilizați seringile de insulină, cu ac detașabil. În fel acesta, nu veți da greș.


Îngrijiți-le și după înflorire


Nu este nimic mai greșit decât să ignorați crizantema la ghiveci odată înflorită. Crizantemele glob (multiflorele) sau crizantemele cu flori mari necesită, în continuare atenție, pentru a-și menține bogăția și parfumul. Astfel, scurtați-i tulpinile, udați-o în continuare, dar, ușor, ușor, reduceți cantitatea de apă. Corelat cu temperaturile scăzute, va da posibilitatea crizantemei să intre în repaus peste iarnă, la fel cum se întâmplă și cu florile din gradină. 


Tundeți crizantema pentru a avea cele mai frumoase flori
Tunderea și toaletarea plantei este un aspect important în dezvoltarea ei. După primul val de frig, tufele de crizantemă glob trebuie tunse cât mai aproape de sol, apoi, acoperite cu un strat protector. Atenție, doar la crizantemele glob nu și la crizantemele cu floare mare!CRIZANTEME FLOARE MARE


Dacă vreți ca tufele să aibă un aspect cât mai bogat, faceți toaletarea primăvara. În acest fel, crizantema tunsă constant de la debutul primăverii și până la apariția primelor flori va avea un aspect bogat și mereu proaspăt.


Ruperea extremităților multuflorei în perioada de înflorire o va ajuta să crească organizat și va rezista până la debutul seonului rece.


Ce omoară crizantema


Dacă nu se observă apariția insectelor și a dăunătorilor nu tratați crizantema preventiv. Dar, dacă, totuși, și-au făcut apariția, nu folosiți același tratament mai mult de trei ori, pentru că apare riscul de ardere a plantei și, implicit, de distrugere. Dacă observati daunatori tratați cu Fastac 0,2ml/ 1L apă!


După udare, nu lăsați niciodată apa în farfurie, pentru că rădăcinile ar putea să dezvolte fungi sau să putrezească. Bolile cauzate de ciuperci patogene duc la moartea tuturor specimenelor de crizantemă din grădină. De asemenea, pământul din grădină suferă, uneori, de boli infecțioase în condiții meteorologice favorabile pentru răspândirea lor.

CRIZANTEME IMPREUNA
Astfel, evitați următoarele acțiuni pentru a vă asigura sănătatea crizantemei:
- udarea excesivă
- temperatura aerului scăzut
- lipsa sau surplusul de îngrășăminte minerale și organice
- plantarea rădăcinilor infectate cu ciupercă
- introducerea gunoiului de grajd proaspăt

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!