5 motive să alegeţi petuniile în detrimentul muşcatelor

5 motive să alegeţi petuniile în detrimentul muşcatelor

Petuniile sunt considerate de către mulţi producători unele dintre cele mai spectaculoase flori decorative, care transformă orice spațiu într-o adevărată cascadă de frumusețe, farmec și vitalitate. Petuniile înfloresc, de regulă, la sfârşitul lunii aprilie şi ţin până prin iunie, sau chiar septembrie, dacă sunt îngrijite aşa cum trebuie, oferind un colorit viu, aparte, şi un miros special, de-a dreptul molipsitor. Din aceeaşi categorie face parte şi muşcata, planta rustică ce înfloreşte continuu, aproape tot anul, ceea ce o face una dintre cele mai populare şi mai răspândite flori.
Petunia oferă adevărate cascade de flori 
Chiar dacă vorbim despre două plante spectaculoase, asemănătoare, care fac parte din aceeaşi categorie de flori potrivite pentru decorarea spaţiilor, petuniile sunt preferate muşcatelor de către iubitorii de plante.
Ce este mai frumos decât o petunie curgătoare, ondulată sau franjurată, în culori vii, care-ți înveselește privirea? Nu degeaba petuniile se numără printre cele mai frumoase și spornice plante, cu flori extrem de rezistente, simple sau bătute, ce se revarsă în cascade, oferind un parfum aparte.
Înfloresc repetat, de la începutul primăverii, până spre toamnă, într-o combinație de culori, cu flori bogate şi sănătoase, cu condiţia să fie asigurat minumim de condiţii şi confort.
Petunia este o floare căreia îi plac lumina și soarele, de aceea este extrem de uşor de întreţinut într-un spaţiu exterior, pe balcon sau în grădină.
Nici muşcatele nu sunt pretenţioase, dar nu suportă frigul, arşiţa sau umbra deasă. Spre deosebire de petunii care rezistă şi la temperaturi ridicate.
Petunia este tolerantă şi se adaptează uşor
Petunia, în special cea curgătoare, este una dintre cele mai vândute plante pentru că i se potriveşte ca o mănuşă balconului sau grădinii şi, în general, spaţiilor deschise, exterioare. E drept, merge şi la interior, dar îi trebuie loc suficient ca să se extindă în voie.
Floarea cu o mie de culori, aşa cum se mai numeşte petunia, este agreată şi suportată şi de celalalte plante care fac parte din aceeaşi gamă, cum este muşcata, de exemplu, cu condiţia să fie îngrijite la fel şi să se ţină cont de cerinţele fiecăreia.
Chiar dacă iubesc lumina naturală şi suportă soarele foarte bine, aveţi grijă să nu ducă lipsă de apă. Udaţi-le zilnic, dar să nu fie copleşite, iar în zilele caniculare, asiguraţi-vă că au parte de puţină umbră.
Dacă veți ține cont de aceste aspecte, petunia se va dezvolta şi va înflori sănătos, iar voi vă veţi bucura de frumuseţea lor timp îndelungat.
Nici mușcatele nu sunt pretențioase la temperatură, dar, în ceea ce privește lumina, au cerințe mari. Lipsa ei poate omorî planta. De aceea, muşcata nu tolerează spaţiile închise, umbroase, simţindu-se cel mai bine în exterior.
Acest lucru limitează mușcatele, iar petuniile, mai puţin pretenţioase, câştigă teren în decorarea celor mai sofisticate spații. Sunt alese grație frumuseții, unicității dar și numeroaselor variante de amplasare pe care le oferă.
Sunt versatile
Petuniile fac parte dintr-un grup de plante ornamentale cu o mare variabilitate de forme, culori și dimensiuni. Florile, partea decorativă a plantei, iau naștere sub formă de pâlnie largă, simplă sau dublă, cu margine dreaptă, ondulată sau franjurată, în funcție de soi.
Culoarea, de asemenea, diferă existând, astfel flori unicolore, bicolore sau pestriţe, într-o varietate de nuanţe vii. Preferă foarte bine solurile argiloase, spre deosebire de alte plante.
Pot fi cultivate atât în aer liber, cât și în ghivece de interior și de exterior, fapt ce le face plante foarte versatile pentru că se adaptează ușor la orice mediu.
Mărimea și culoarea petuniilor sunt variabile, de asemenea, în funcție de fiecare specie și hibrid. În zilele noastre, diversitatea este dată de florile amestecate sau întregi, multicolore sau unicolore și chiar cu corolă dublă.
Sunt foarte rezistente
Cele mai compacte soiuri de petunii sunt folosite în decorarea grădinilor și a spațiilor verzi, la exterior, iar cele suspendate în ghivece și jardiniere, sunt alese pentru a acoperi suprafețele solului, atât la exterior, cât și la interior.
De specificat faptul că terenurile de grădină necesită condiționări speciale pentru ca petuniile să prospere eficient și să ofere cele mai spectaculoase flori.
Este recomandat să amestecați solul cu puțin nisip pentru a-l ușura și, de asemenea, să încorporați compost sau amendamente organice pentru a-i crește conținutul organic.
Petuniile sunt plante sezoniere, cultivate și preferate pentru marea lor rezistență la intemperii, spre deosebire de mușcate, mult mai sensibile la temperaturi scăzute, viscol sau ger.
Se plantează numaidecât
Petuniile se plantează, de regulă, prin răsad, prin semănare direct în grădină sau prin bulbi în ghiveci, în cazul nostru fiind valabilă ultima variantă. Grandiflora oferă minunatele petunii în ghivece atât pentru exterior, cât și pentru interior.
Plantele sub formă de răsad sau în ghivece trebuie ţinute afară, pe balcon sau în grădină. Unele necesită replantare imediată, iar aceasta se va face în pământ de grădină fertil.
Este foarte important momentul plantării. Astfel, alegeți o zi noroasă sau mai răcoroasă, de regulă dimineaţa, când soarele nu este foarte puternic. Planta nu se scutură de pământ de pe rădăcini, se scoate cu totul din vechiul vas și se pune într-unul nou, completetând cu pământ spaţiul rămas gol.
După plantare se administrează imediat apă, astfel încât planta să nu se ofilească, iar dacă are lăstari foarte lungi şi uscați, aceştia se taie, păstrându-se doar primul rând de frunze, cel de la bază. De asemenea, pot fi îndepărtate şi frunzele mari ofilite sau se poate tăia partea deteriorată.
Dacă alegeți petunii pentru balcoane sau terase, sunt indicate cele curgătoare, cu lăstari mai lungi, pentru că se întind, ocupă mai mult spațiu, și îl îmbracă frumos.
Plantarea răsadurilor se poate face din luna aprilie, la distanţă de 25-30 centimetri, pentru a îi oferi spațiu să crească și să se ramifice, mai ales în cazul celor care răsar din semințe.
Dacă în momentul plantării răsadurilor, afară este foarte frig sau foarte cald, este nevoie de o acomodare a plantelor ţinute în seră. Se țin la umbră, se aerisesc sau se acoperă pentru a fi protejate de temperatura de afară.
 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!