Află 5 rețete 100% naturale care distrug bolile și dăunătorii plantelor

Află 5 rețete 100% naturale care distrug bolile și dăunătorii plantelor
Sănătatea plantelor, ca și a omului, are nevoie de o îngrijire adecvată, atenție, implicare și documentare continuă. Încă de la etapa cultivării, este necesară aplicarea unei protecții corespunzătoare împotriva bolilor și a dăunătorilor. Cei mai mulți merg pe varianta natural, a soluțiilor pregătite acasă, și nu pe utilizarea pesticidelor care, de cele mai multe ori, produc resturi ale substanțelor nocive, peste limită, generând o situație mai greu de gestionat. De aceea, venim în întâmpinarea voastră cu câteva remedii naturale, care vor ajuta plantele bolnave să își recapete vitalitatea și să ofere grădinii sau spațiului amenajat viață, culoare și miros parfumat.

1 Zațul de cafea fertilizează pământul

Amenajarea grădinii poate da, uneori, mari bătăi de cap, mai ales atunci când plantele se îmbolnăvesc în urma contactului cu anumiți dăunători. Cei mai mulți cultivatori evită pe cât posibil utilizarea substanțelor chimice, mergând pe varianta remediilor naturale, pentru că protejează bine și nu sunt nici foarte costisitoare.
Una dintre cele mai utilizate și eficiente rețete este cea pe bază de zaț de cafea, un ingredient fertilizant, benefic pentru toate plantele, atât cele de grădină, cât și cele din ghiveci, grație conținutului ridicat de azot, fosfor, potasiu, minerale și numeroase vitamine.
Zațul rămas de la cafea se lasă să se usuce puțin, să se evapore apa din el, apoi se aplică direct la baza plantelor, de jur împrejur, cam o dată la două săptămâni. Dacă planta este deja afectată, se folosește mai des, dacă este doar pentru prevenție, de 2-3 ori pe lună este suficient. De menționat faptul că, dacă mergeți pe remediu cu zaț, trebuie să aveți răbdare, pentru că efectele se văd mai târziu, când zațul se descompune în mod natural.
Astfel, dăunătorii vor dispărea, pământul va fi mai fertil și va atrage mai multe râme și știți că acestea aduc beneficii solului din grădină. În timp, veți vedea că zațul, acest ingredient minune, va fi de mare ajutor plantelor dumneavoastră, iar amenajarea grădinii va deveni o plăcere de nedescris.


2 Cojile de banane, un îngrășământ excelent pentru plante

Pentru amenajarea grădinii, fără doar și poate, remediile naturale sunt mult mai eficiente decât cele chimice, plus că le avem cu toții la îndemână. De exemplu, cojilele de banane, bogate în potasiu și magneziu, pot fi folosite pentru îmbunătățirea solului și, implicit, pentru sănătatea plantelor din grădină sau ghiveci. Astfel, după ce ați consumat banana, nu aruncați coaja.
Puteți să o puneți pe pământ, în stare crudă, sau sub formă de pulbere, obținută din bucățele mici de coajă, bine uscate și zdrobite. Praful obținut se împrăștie direct pe sol, pentru a-i da voie să elibereze substanțe nutritive, esențiale, pentru sănătatea plantelor. Panseluțele și petuniile adora această metodă!
De asemenea, coaja de banană, tăiată mărunt și băgată adânc în pământ, distruge afidele, o specie de dăunători, care atacă, în special, trandafirii de grădină, dar nu numai. În acest caz, recomandat este să introduceți bucățile de coajă de banană odată cu plantarea, pentru o prevenție mai bună.


3 Usturoiul îndepărtează insectele

De-a lungul timpului, plantele, îndeosebi cele de apartament, sunt atacate de musculițe și purici dăunători care abia se văd cu ochiul liber. Din fericire, usturoiul, care există în orice bucătărie, și conține compuși cu proprietăți antiseptice și bactericide, le poate veni de hac, fără să atace planta.
Astfel, băgați în pământ câțiva căței de usturoi și, atât puricii, cât și musculițele se vor îndepărta, pentru că nu suportă mirosul puternic înțepător. În plus, riscul ca planta să se îmbolnăvească este foarte scăzut. De aceea, usturoiul poate fi utilizat și ca o metodă de prevenție. Usturoi tratamen plante
De asemenea, usturoiul este un aliat de nădejde atunci când vreți să vă amenajați grădina pentru că plantele de exterior pot fi atacate și distruse de boli. Dar, dacă introduceți câțiva căței de usturoi pisați în apă și stropiți fiecare floare, măcar o dată pe săptămână, veți elimina orice urmă de dăunători.
Infuzia de usturoi vă ajută să eliminați boli ale plantelor precum tăciunele, rugina, mălura bacteriană, mucegaiul gri sau rugina frunzelor. Puneți la fiert un litru de apă, la care adăugați 10 căței de usturoi potriviți. După ce a dat în clocot, opriți focul, lăsați să se răcească și apoi stropiți panseluțele, năsturașii, petuniile și celelalte plante.


4 Urzica elimină mana

Urzica joacă un rol extrem de important în grădină, fiind utilizată deseori ca insecticid și fungicid. Bogată în azot, potasiu, calciu, fier, vitamine (A, B2, K, C), microorganisme și oligoelemente, stimulează creșterea plantelor, dar, cel mai important, le ajută să supraviețuiască dăunătorilor. Astfel, combate rapid păduchii, păianjenii și unele boli specifice plantelor, precum rugina sau făinarea.
Ca și remediu, cel mai des se folosește extractul de urzică dintr-un kilogram de plante verzi tocate mărunt și 10 litri de apă. Amestecul se lasă 12 ore acoperit, apoi se strecoară. Soluția obținută se pulverizează seara, pe frunze, după ce a apus soarele, dacă este utilizată ca insecticid, sau se udă direct solul, asupra căruia acționează și ca îngrășământ. Acest tratament este necesar în fiecare seară, pănă la vindecarea plantei.
Plantele stropite cu extract de urzică sunt protejate împotriva acarienilor și a păduchilor de frunze. De aceea, ca măsură de prevenție, se pot stropi de 2-3 ori pe săptămână, după același model.


5 Ceaiul de coada calului elimină ciupercile

Coada calului este o plantă folosită, în deosebi, în medicina naturistă, datorită conținutului ridicat de vitamina C, al zincului și al cuprului, însă este extrem de utilă și în salvarea altor plante.
Ceaiul de coada calului previne bolile provocate de ciuperci și hrăneșteCoada calului tratament plante, totodată, planta, grație conținutului ridicat de vitamina A. Astfel, puneți la fiert 50-60 de grame de coada calului într-un litru de apă. Opriți focul după ce a dat o dată în clocot și lăsați-l să se răcească.
Cu ceaiul obținut se stropesc plantele bolnave, cel puțin o dată pe săptămână. Indicat ar fi să se facă de minimum două ori, dar dacă uitați, e bine și o stropire. Pentru prevenire, puteți face acest tratament lunar, iar efectele le veți observa imediat. La panseluțe frunzele încep să se întărească și să își recapete culoarea vie.



 

Dacă dorești să îți amenajezi grădina, terasa sau balconul, te-ar mai putea interesa și... 


 Zambila ghiveciNasturasi ghiveciPanselute ghiveci

 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!