Panseluţele, minunile multicolore din grădină

Panseluţele, minunile multicolore din grădină
Panseluţele sunt florile care ne încântă aproape un an de zile cu parfumul, coloritul şi delicateţea lor. Mai exact, ne bucură privirea de la jumătatea toamnei, undeva prin octombrie, până primăvara, spre sfârşitul lunii mai. Sunt preferate de cei mai mulţi dintre noi, mai ales de florişti, pentru că sunt versatile, nu sunt pretenţioase, rezistă cu succes în timpul iernii, colorează frumos încăperea sau grădina şi, împreună cu alte flori, de exemplu, năsturaşii, care înfloresc în aceeaşi perioadă, creează nişte ornamente fabuloase de la care cu greu îţi poţi lua ochii.

 

Panseluţele se adaptează oricărui anotimp

Panseluţele sunt plante bianuale, cu perioadă vegetativă şi de înflorire de doi ani. Aparţin familiei Violaceae şi cresc în combinaţii de culori care dau un aspect deosebit grădinii, casei sau locului în care petreceţi cel mai mult timp.

Sunt disponibile într-o multitudine de culori, alb, vişiniu, bleu, portocaliu, galben, mov, sângeriu, lila, grena, dar şi în combinaţie cu alb sau negru.
De asemenea, şi forma lor variază. Pot fi panseluţe bătute sau simple, de dimensiuni mai mici sau mai mari. Aceste minunăţii ale grădinii adoră soarele, agreează foarte bine zonele mai puţin umbroase, dar nu suportă temperaturile foarte ridicate, perioadele de arşiţă puternică. Este o plantă specială, atunci când vine vorba de apă. Spre deosebire de alte flori, panseluţele iubesPanselute zapada iarnac apa, pot primi cantităţi mari, dar se descurcă foarte bine şi în soluri mai secetoase.
Se adaptează uşor şi la temperaturi scăzute. De exemplu, sunt momente în care ai senzaţia că sunt îngheţate, stoarse de vitalitate, lipsite de viaţă, dar după doar câteva ore de soare şi lumină, se transformă într-o frumuseţe de nedescris, mult mai atractive şi mai vii decât zilele precedente.

Înfloresc in doua sezoane 

Nu degeaba am spus că sunt speciale, pentru că ele oferă pete de culoare, frumos şi stare de bine, chiar şi în sezoanele în care alte flori sau plante şi-au încheiat demult ciclul de vegetaţie. Practic, opt luni de zile, panseluţele ne încântă privirea cu ale lor petale catifelate viu colorate. Aceste minunăţii înfloresc de două ori pe an.
Dacă sunt plantate toamna, pe la jumătatea lunii octombrie, se vor deschide în acelaşi an şi se vor păstra chiar şi după ce a căzut prima zăpadă şi temperaturile sunt sub zero grade.
Apoi, primăvara, când începe cu adevărat sezonul florilor şi albul de nea este înlocuit cu verdele ierbii, iar albastrul senin al cerului ia locul cenuşiului, înfloresc din nou şi vor rezista până pe la jumătatea lunii mai. Florile panseluţelor sunt formate, de regulă, din şase petale care, atunci când se usucă, formează în spatele lor o capsulă în care se strâng seminţele pentru înmulţire.

Accepta zone umbroase dar si insorite
Florile lor pot ajunge până la 8-10 centimetri în diametru, cum sunt cele hibrid, vândute de noi, pe care le găsiţi pe
www.grandiflora.ro, sau până la 3-4 centimetri, cum sunt cele clasice.

O panseluţă poate creşte până la 30 de centimetri înălţime, dacă este plantată la umbră, pentru că agreează foarte bine zonele semi-umbroase. În schimb, dacă are soare, se menţine undeva la 15-20 centimetri. 
Panseluţele pot fi plantate atât în grădina casei, în solare, în jardinieră, sau în ghivece de cameră, dar îndiferent unde alegeţi să le puneţi, trebuie să ţineţi cont de intervalul de udare recomandat. O dată la cinci zile, de regulă, cu mici modificări în funcţie de temperatură. Chiar dacă nu este o floare pretenţioasă, îi place, totuşi, solul afânat. De aceea, este indicat să primească feritilizare la plantare, dar şi pe parcursul anului, cam o dată la o săptămână sau zece zile. Toate aceste aspecte sunt importante în creşterea şi dezvoltarea plantelor.

Nu sunt sensibile la boli şi dăunatori
Calitatea unei panseluţe este dată de mărimea florilor, numărul lăstarilor şi intensitatea culorii frunzelor. Cu cât o frunză este mai verde, cu atât clorofila este mai multă şi fotosinteza se face mai bine. Este o minune de floare şi dacă nu aţi încercat-o până acum, mergeţi pe mâna noastră.
Panseluţele pot fi extrem de utile atunci când vreţi să împodobiţi o încăpere, să ornaţi anumite obiecte, pentru că sunt micuţe şi uşor de adaptat, şi, de ce nu, să faceţi un cadou sau o surpriză frumoasă. Aşa mici cum sunt, emană mult optimism, bucurie şi plăcere olfactivă.
În plus, panseluţele nu sunt sensibile la boli şi dăunatori, dar dacă se observă ceva în jurul florilor, se pot folosi soluţii precum „Topsin” pentru boli sau „Faster” pentru dăunători.

Cum se pregăteşte solul pentru plantare
Înainte de plantarea panseluţelor, trebuie ales soiul pe care îl doriţi şi să pregătiţi solul, conform cerineţor, pentru a vă putea bucura de florile mult dorite, indfiferent unde alegeţi să le plantaţi.
Dacă vorbim de cele de cameră, de apartament, este mai simplu, pământul nu este un factor decisiv în dezvoltarea plantei, pentru că prezintă avantajul de a nu face crustă, ceea ce ajută mult în perioada de germinare.
Un sol care formează crustă va împiedică panseluţa să crească. Astfel că, pentru floarea de interior, puteţi alege pământ pentru răsaduri şi flori sau substrat de semănat existent în magazinele de grădinărit.
Dacă optaţi pentru plantarea în jardinieră, atunci, la aproximativ 10 zile după ce au răsărit, panseluţele trebuie rărite. Pot fi puse în ghiveci sau, cine dispune de curte, pot alege plantarea direct în grădina casei. 

Există soiuri, care produc multe flori, de dimensiuni mici, ce se pretează mai bine afară, în grădini sau în aranjamente florale de exterior. Celelalte variante se adaptează atât afară, cultivate în sol, cât şi în ghivece sau jardiniere. 

Pentru a înflori, au nevoie de multă lumină
După ce s-au plantat, seminţele trebuie acoperite cu un strat foarte subţire de pământ şi este indicat să se menţină un sol uşor umed, cel puţin până la încolţire. Perioada de germinare durează între 15-20 de zile, aproximativ, la o temperatura de 15 – 18 grade Celsius. Este recomandat ca temperatura să nu depăşească 18-19 grade, deoarece va periclita încolţirea. panselute plantare
Foarte important, mai ales pentru florile plantate în interior, ghiveciul trebuie aşezat într-un loc ferit de lumina puternică a soarelui, cel puţin până încep să răsară.
Odată încolţite, panseluţele au nevoie de multă lumină pentru a înflori, aşa că ţineţi cont de acest aspect şi, eventual, dacă este nevoie, mutaţi ghivecele într-o zonă luminoasă, la o temperatură mai ridicată. În caz contrar, se va produce alungirea lăstarilor.
Dacă veţi ţine cont de aceste recomandări, indiferent de varianta de plantare şi soilul de panseluţe pe care le alegeţi, în maximum zece săptămâni veţi avea nişte flori doesebite care vă vor însenina dimineţile.


Dacă dorești să îți amenajezi grădina, terasa sau balconul, te-ar mai putea interesa și... 

 Zambila ghiveciNasturasi ghiveciPanselute ghiveci




 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!