Crizantemele sunt, fără doar și poate, vedetele toamnei, fiind unele dintre cele mai cunoscute și apreciate flori de sezon. Indiferent că le aveți în ghiveci sau plantate în grădina casei, aceste minunății ale naturii vă vor înfrumuseța ziua și vă vor crea o stare de bine, la o simplă privire. În culori vii, arămii, și cu un parfum suav, delicat, crizantemele sunt o variantă la îndemână, cu care nu veți da greș, pentru un decor de vis.
Sunt disponibile într-o paletă largă de culori
Tufănelele, dumitrițele sau margaretele de toamnă, așa cum mai sunt numite crizantemele, înfrumusețează locul și domină grădinile de la sfârșitul verii, până spre sfârșitul lunii noiembrie. Regina toamnei este disponibilă într-o varietate mare de culori, de la mov pal, liliachiu și alb, până la galben, roșu și ruginiu, nuanțele anotimpului, plus o sumedenie de tonalități ale acestora.
Sunt frumoase, versatile și molipsitoare. De aceea, în fiecare grădină există cel puțin o tufă sau un ghiveci cu crizanteme. De preferat, la ghiveci, pentru că sunt mai ușor de întreținut, de mutat și de asortat, în funcție de nevoi, dacă respectați regulile de bază. De aceea, vă vom prezenta câteva sfaturi de îngrijire a crizantemelor la ghiveci, pentru a vă putea bucura de frumusețea și parfumul lor până la începutul iernii.
Nu presați tare planta în ghiveci
Primul pas este să alegeți un ghiveci mai mare, pentru ca planta să aibă loc să de dezvolte, și un sol fertil, cu un drenaj bun.
Crizantemele sunt rezistente la frig și vor supraviețui gerului, fără probleme. Dar, ca să le meargă bine și la temperaturi scăzute, au nevoie de un sol puțin mai acid și bogat în nutrienți și humus, umed, într-un loc în care plantele să fie expuse în plin soare.
Dacă floarea a mai fost plantată înainte, într-un alt recipient, NU îi rupeți din rădăcini, pentru a genera o înrădăcinare sănătoasă în ghiveciul nou. Nu presați puternic planta în momentul în care ați introdus-o în pământ.
Nu înecați planta!
După plantare, crizantema are nevoie de apă, de aceea, este indicat să aibă o farfurie cu apă sub ghiveci din care să își tragă cantitatea de apă de care are nevoie.
Udarea prin absorbție va permite rădăcinilor să se hidrateze mult mai bine decât dacă ar face-o dacă planta ar primi apă pe deasupra. Udarea este un proces extrem de important, de care depinde dezvoltarea sănătoasă a crizantemei. De aceea, aveți grijă ca solul să nu fie îmbibat cu apă, pentru că riscați să pierdeți rădăcinile plantei.
Indicat este să lăsați solul să se usuce puțin între udări, dar nicodată uscat complet. Mai exact, o udare sănătoasă la două zile este suficient și va ajuta planta să crească frumos.
Utilizați îngrășământ natural!
Rolul îngrășământului este să ajute înrădăcinarea rapidă și puternică, apoi susține înflorirea plantei. De aceea, este bine să folosiți îngrășământ pe bază de fosfor de 1-2 ori pe săptămână, la un interval de maximum trei săptămâni de la plantare.
După ce s-au format rădăcinile, înlocuiți fosforul cu azotul, pentru ca planta să crească mai rapid și să aibă vigurozitate. Iar în faza de înflorire, folosiți un îngrășământ pe bază de potasiu care protejează planta de eventualele boli și susține și o înflorire rapidă și abundentă.
Înlăturați florile uscate
Crizantema înflorește de pe la jumătatea lunii septembrie, până spre sfârșitul lunii noiembrie. De aceea, pentru a stimula deschiderea altor boboci, este necesar să înlăturați florile uscate.
Cu siguranță ați văzut și v-ați minunat, cel puțin o dată, de coroana perfect rotundă a multor crizanteme la ghiveci. Cum credeți că s-a realizat? Cu muncă, implicare și respectarea nevoilor pe care le are această plantă. Nimic nu trebuie lăsat la întâmplare și fiecare regulă are rolul ei. De aceea, și tunderea și curățarea crizantemelor la ghiveci este o etapă extrem de importantă, procedură ce trebuie efectuată constant, după ce planta a crescut aproximativ 10-15 centimetri de la sol. În acest fel, va fi orientată spre a lua o anumită formă.
Importanța luminii
Crizantema în ghiveci mai are un avantaj important. Poate fi mutată în funcție de nevoia ei și de cum bate lumina, pentru că, da, vorbim despre o plantă căreia îi trebuie soare și lumina puternică. De exemplu, în sezonul de toamnă când soarele ba este, ba nu, e necesar să stea cât mai mult la lumină, iar în cazul în care se ivesc razele, să primească măcar 2-3 ore de căldură pentru o înflorire maximă.
Crizantemele stau bine și la interior, dar preferă curenții de aer. Altfel, un mediu închis poate duce la apariția bolilor și, implicit la pierderea plantei. Dacă, însă, nu aveți grădină sau terasă, amplasați ghiveciul pe balcon sau pe pervazul exterior.
Cum protejați crizantemele de boli
Crizantemele sunt atacate frecvent de afide și de putregaiul cenușiu. Atunci când remarcați una dintre aceste boli, recomandat este să aplicați rapid un tratament fitosanitar pentru a preveni înmulțirea și afectarea și celorlalte flori.
Ciupercile reprezintă o altă boală care ar putea ataca crizantema și apare în cazul în care amplasați ghiveciul pe balcon sau pe terasă, undeva la exterior, și nu este adăpostit de ploaie. În acest caz, ghiveciul se poate umple de apă, iar planta se poate îmbolnăvi. Dacă, totuși, nu ați scăpat, și s-a îmbolnăvit floarea, să aveți la îndemână fungicide care vor omorî ciupercile. Pe www.grandiflora.ro găsiți variante de tratamente pe care le puteți folisi în astfel de situații.
Fluturii, în fază de larvă, pot ataca frunzele crizantemei, pentru că iubesc frunzele acesteia. Dacă observați găurele mici pe frunzele crizantemelor, înseamnă că au fost atacate și trebuie să acționați.
Și melcii pot ataca planta, dacă ghiveciul este amplasat jos, direct pe pământ, și este înconjurat de multă verdeață. Pentru a evita și a preveni din timp eventualele boli, stropiți florile, o dată la 2-3 săptămâni, cu un fungicid.
Pregătirea pentru iarnăPregătirea crizantemei pentru iarnă trebuie să înceapă din toamnă, pentru că, după ce dă primul îngheț, frunzele mor. De aceea, tulpina are nevoie să fie curățată de frunze, și tăiată la câțiva centimetri de sol. Ideal ar fi ca tulpina să iasă puțin din pământ, pentru ca anul următor să crească din nou.
Dacă le tăiați de tot, le este mai greu să crească iar, odată cu venirea primăverii. De asemenea, puteți amplasa plantele într-o miniseră sau, mai simplu, într-un loc adăpostit, orientat spre sud, unde temperatura să fie de cel puțin 5 grade și cel mult 10 grade Celsius. În tot acest timp, udați planta constant.
Izolați solul
Toamna târziu, chiar la debutul sezonului de iarnă, crizantema va începe să se ofilească și își va pierde din culoare si din frunze, iar florile se vor fi uscat complet.
După ce pământul a înghețat, adăugați un strat gros de mulci pe suprafața plantei. Astfel, solul va fi izolat, iar crizantema este protejată de ger și de zăpadă. Totodată, stratul de mulci va împiedica scurgerea apei în zilele însorite, când gheața de la suprafață va începe să se topească.